Νηστίσιμη - vegan σπανακόπιτα


Είμαι της πίτας! Τι να κάνουμε! Καθένας με τις αδυναμίες του! Πώς όμως μπορώ να την φάω σε μια αυστηρά χορτοφαγική ή νηστίσιμη διατροφή; Εύκολα! Και δεν μιλώ για πίτα του εμπορίου αλλά για μια πανεύκολη, πολύ γρήγορη, νόστιμη και νηστίσιμη/vegan πίτα!


Το ζυμάρι της είναι σαν κουρού, μπισκοτένιο, πολύ χορταστικό και λαχταριστό. Το κάνω σε μερικά λεπτά και είναι η πιο γρήγορη λύση για σπιτική πίτα.


Τα υλικά για το ζυμάρι μου είναι απλά:
☆ 3 και 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
☆ 1 κούπα αλεύρι ολικής
☆ 1 κούπα καυτό νερό
1 κούπα λάδι (1/2 ελαιόλαδο, 1/2 σπορέλαιο)
☆ 1 κ.γλ αλάτι
☆ 1 κ.γλ ζάχαρη


Επειδή τα πράσινα λαχανικά είναι ό,τι πιο θρεπτικό μπορούμε να τρώμε και είναι και μεγάλη μου αδυναμία, έφτιαξα μια σπανακόπιτα λοιπόν:


Τα υλικά για την γέμιση της σπανακόπιτας μου:
☆ 700 γραμ. σπανάκι φρέσκο
☆ 1 κονσέρβα μανιτάρια
☆ 2 ξερά κρεμμύδια
☆ 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
☆ ελαιόλαδο
☆ άνηθο
☆ μαϊντανό
☆ δυόσμο
☆ αλάτι
☆ μείγμα για μπάρμπεκιου με πιπέρια
☆ καπνιστή πάπρικα
☆ λίγο τριμμένο σκόρδο
☆ κουρκουμά
☆ πάπρικα γλυκιά
☆ 3 κ.σ σάλτσα ντομάτας
☆ σπιτική φέτα αμυγδάλου* τριμμένη (προαιρετικά)
☆ λίγο τριμμένο νηστίσιμο κίτρινο τυρί (προαιρετικά)


Πάμε να την φτιάξουμε λοιπόν...
Ετοιμάζω πρώτα την γέμιση για να αφήσω να στραγγίζουν τα υγρά της. Ψιλοκόβω τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. 














Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, προσθέτω το σπανάκι και ανακατεύω. 












Προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο) και τα μπαχαρικά (αλάτι, μείγμα για μπάρμπεκιου, τριμμένο σκόρδο, κουρκουμά, καπνιστή και γλυκιά πάπρικα). Ανακατεύω ώσπου να μαραθεί το σπανάκι. 



Δεν θέλει πολύ χρόνο. Εάν χρειαστεί προσθέτω λίγο νεράκι για να τα μαράνω και να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα. Στραγγίζω την γέμιση και αφήνω στο στραγγιστήρι να στραγγίζει και να κρυώνει. 


Αφού κρυώσει καλά, τρίβω την σπιτική φέτα αμυγδάλου και το νηστίσιμο κίτρινο τυρί και ανακατεύω να πάνε παντού στη γέμιση. 


















Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε το ζυμάρι. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180oC. Ανακατεύω σε ένα μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ολικής, το αλάτι και τη ζάχαρη. Έπειτα προσθέτω το νερό και το λάδι και ανακατεύω με ένα κουτάλι για να μην καώ από το καυτό νερό. Έπειτα ζυμώνω λίγο με τα χέρια μου, χωρίζω τη ζύμη στη μέση και ανοίγω σε 2 φύλλα. 

Στρώνω το πρώτο κάτω στο ταψί.  
















Προσθέτω την γέμιση να πάει παντού 

















και τοποθετώ από πάνω το δεύτερο φύλλο. Τυλίγω προς τα πάνω λίγο τις άκρες για να μην φύγει η γέμιση, χαράζω, πασπαλίζω με λίγο σουσάμι αν θέλω και βάζω στο φούρνο. 











Ψήνω ώσπου να πάρει χρώμα η πίτα μου. Μη βιαστείς να την βγάλεις γιατί είναι ούτως ή άλλως πιο σκούρα καθώς περιέχει και το αλεύρι ολικής. 











Αφήνω να κρυώσει, κόβω και καταναλώνω τόση όση αντέχω!



* Η φέτα αμυγδάλου είναι μια συνταγή από το vegankainostimo.


Για περισσότερες ιδέες ακολούθησέ με στο λογαριασμό μου στο instagram:  
@mygreekgreenplate

https://www.instagram.com/mygreekgreenplate


Σχόλια