Νηστίσιμα τσουρέκια


Έφτασε η μεγάλη εβδομάδα... και η ώρα για τα τσουρέκια! Οι νοικοκυρές ζυμώνουν, ψήνουν και τα σπίτια μοσχοβολούν με αυτήν την τόσο ξεχωριστή μυρωδιά! 

Για πρώτη φορά φέτος ήρθε και η δική μου σειρά να φτιάξω τσουρέκια! Νηστίσιμα και vegan. Δεν χρειάζεται να περιμένεις την Ανάσταση για να τα φας! Δεν έχουν ούτε βούτυρο, ούτε αυγά, ούτε γάλα! Και τι έχουν;; Κράτα σημειώσεις!

Υλικά για 6 μεσαία τσουρέκια ή 4 μεγάλα: 
50 γραμ. νωπή μαγιά
♡ 1 κούπα χλιαρό νερό στους 30°C (χλιαρό για να διαλυθεί η μαγιά αλλά όχι πολύ ζεστό γιατί θα την κάψει)
♡ 1 και 1/2 κούπα ζάχαρη (+ 1 κ.σ για την μαγιά)
♡ 4 κ.σ αλεύρι γ.ολ.τις.χρ. (για την μαγιά)
♡ 1/2 κ.γλ μαστίχα σε σκόνη
♡ 4 βανίλιες
♡ 1 και 1/2 κ.γλ. μαχλέπι
♡ ξύσμα από 2 πορτοκάλια
♡ 1 πρέζα αλάτι
♡ 1 κούπα σπορέλαιο
♡ 300ml χυμός πορτοκαλιού και 200ml γάλα σόγιας (ή 500ml χυμό πορτοκαλιού)
♡ γάλα σόγιας (ή βρώμης) για το άλειμμα των τσουρεκιών στο τέλος
♡ αμύγδαλο φιλέ για στόλισμα
♡ 1.500 γραμ. αλεύρι για τσουρέκια (αυτό χρειάζεται σίγουρα και όσο ακόμη σας πάρει για το ζύμωμα)


Αφού συγκεντρώσουμε τα υλικά μας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50oC. Θα μας χρειαστεί σε όλη την διάρκεια αναμμένος για να φουσκώσουμε τα τσουρέκια μας, εκτός αν έχεις κάποιο άλλο πολύ ζεστό μέρος στο σπίτι.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και την 1 κ.σ ζάχαρη και διαλύουμε την μαγιά. Αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 10 λεπτά στον φούρνο (ή σε άλλο ζεστό μέρος). 

Προσθέτουμε τις 4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε να απορροφηθεί και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά στο φούρνο.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την μαγιά που έχει φουσκώσει και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι για τα τσουρέκια και αρχίζουμε να δουλεύουμε με τα χέρια μας να απορροφηθεί καλά το αλεύρι.

Σε μια λεκάνη ή μεγάλο μπολ που έχουμε αλείψει με λίγο σπορέλαιο ρίχνουμε το ζυμάρι μας, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 1μιση ώρα στον φούρνο.



Πλάθουμε το ζυμάρι σε ότι σχήμα θέλουμε (προσθέτουμε λίγο λίγο αλευράκι αν χρειαστεί ώστε να μπορεί να πλάθεται). Σε δυο ταψιά στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τα τσουρέκια μας. Βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν πάλι για 30 λεπτά. 




Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη τα ταψιά και αυξάνουμε την θερμοκρασία στο φούρνο στους 160oC. 




Τα ψήνουμε ένα ένα τα ταψιά. Αλείφουμε με λίγο φυτικό γάλα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ πριν τα βάλουμε μέσα. Ψήνουμε για 35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο προσαρμόστε την ώρα). Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν με ένα ξυλάκι από σουβλάκι). 





TIPS:
☆ Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε καλά με διαφανή μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά και αφράτα.
☆ Την αυθεντική συνταγή που χρησιμοποίησα θα την βρεις εδώ: https://www.mamapeinao.gr/nhstisimo-tsoureki/
☆ Την έχω αλλάξει ελαφρώς στις αναλογίες γιατί δεν μου έβγαιναν όπως τα είχε η αυθεντική συνταγή. Για παράδειγμα το αλεύρι ήταν πολύ λίγο. Το πρόβλημα νομίζω είναι ότι η μισή συνταγή ήταν με φλυτζάνια και η μισή με γραμμάρια και ml. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ''παίζουν'' οι ποσότητες ανάλογα με το τι φλυτζάνι χρησιμοποιείς. 
☆ Εγώ χρησιμοποίησα κούπα για μετρίδι. Την κλασική του νες καφέ. Αν χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη ίσως χρειαστεί κι εσείς να προσαρμόσετε ελαφρώς τις αναλογίες. 










Για περισσότερες ιδέες ακολούθησέ με στο λογαριασμό μου στο instagram:  
@mygreekgreenplate

https://www.instagram.com/mygreekgreenplate

Σχόλια