Χριστουγεννιάτικο ρολό φακής

Χριστούγεννα! Τι όμορφες μέρες, γιορτινές, οικογενειακές, γεμάτες φαγητά, γλυκά, ζέστη και θαλπωρή!


Δυστυχώς, όχι για όλους...ας μην ξεχνάμε ειδικά αυτές τις μέρες τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη! Είτε την οικονομική μας ενίσχυση, είτε την συντροφιά μας!  


Για εμάς τους προνομιούχους που έχουμε την δυνατότητα να ετοιμάσουμε το γεύμα μας αυτές τις μέρες έχω μια καινούρια συνταγή που έφτιαξα φέτος εμπνευσμένη από διάφορες συνταγές ξένων youtuber. Ένα "ρολό κιμά" από φακές. 




Τα τελευταία χρόνια που δεν τρώμε κρέας, στις γιορτές δημιουργούμε καινούριες φυτικές συνταγές με φαντασία, ψάξιμο στο ίντερνετ και πολύ αγάπη!


Ξεκινώ λοιπόν την συνταγή συγκεντρώνοντας τα υλικά μου: 

1 κούπα γεμάτη φακές
1 κούπα γεμάτη κόκκινες φακές
☆ 3/4 κούπας αρακά
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό καρότο τριμμένο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα αλεύρι βρώμης (βρώμη αλεσμένη)
3 κ.σ τριμμένο λιναρόσπορο 
αλάτι
πιπέρι
κάρυ
κόκκινο πιπέρι
κύμινο
καπνιστή πάπρικα
μαϊντανό
ελαιόλαδο
σάλτσα ντομάτας
κέτσαπ
σος μπάρμπεκιου


Αρκετά υλικά αλλά πρέπει να δώσουμε σούπερ γεύση στις φακές μας για να φαγωθεί και από αυτούς που τρώνε κρέας. 


Ξεπλένω και ξεκινάω να βράζω τις φακές. 20' αργότερα προσθέτω τον αρακά. Συνεχίζω να βράζω άλλα 20' και τέλος προσθέτω αφού τις ξεπλύνω, τις κόκκινες φακές. Βράζω άλλα 10' (σύνολο 50'). Στραγγίζουμε τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.


Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και τρίβουμε το καρότο. Τα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. 


Σε μια λεκανίτσα προσθέτουμε τις φακές/αρακά/κόκκινες φακές, τα τσιγαρισμένα υλικά, τον τριμμένο λιναρόσπορο, το αλεύρι βρώμης, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, λίγο ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Τα ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αφήνω 10' να σταθούν.


Αδειάζω σε 2 φόρμες μακρόστενες με λαδόκολλα, για να ξεφορμάρεται εύκολα μετά το "ρολό" μας.  Γεμίζω τις φόρμες και πατάω λιγάκι να γίνει πιο συμπαγές το μείγμα. Από πάνω απλώνω με ένα κουτάλι κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας και σος μπάρμπεκιου. (δεν είναι όλες αυστηρά χορτοφαγικές. Της Heinz είναι σίγουρα, για άλλες διάβασε συστατικά.)


Ψήνω στους 200°C  για 30'. 



Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω! Έτοιμο!



Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!!


Το συνοδεύσαμε με crispy ψητές πατάτες, βραστά χόρτα και παντζάρι.


Για περισσότερες ιδέες ακολούθησέ με στο λογαριασμό μου στο instagram:  
@mygreekgreenplate
https://www.instagram.com/mygreekgreenplate

Σχόλια