Κόκκινες φακές με λαχανικά



Πριν κάποια χρόνια αν μου έλεγαν για κόκκινες φακές το πιο πιθανό θα ήταν να γελάσω. Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν κι άλλα είδη φακής από αυτό που ήδη ήξερα και έτρωγα ως παιδάκι.

Οι κόκκινες φακές όμως είναι πλέον σε κάθε σούπερ μάρκετ, σε προσιτή τιμή, είναι ευκολοχώνευτες και χρειάζονται μόλις 20 λεπτά βράσιμο!

Σήμερα τις μαγειρεύω μαζί με λαχανικά και θα τις συνοδεύσω με κινόα. 



Τα υλικά που χρειάζομαι για 4 μερίδες:

250 γραμ. κόκκινες φακές
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά (μπορείς να βάλεις τσίλι αν το θες καυτερό το φαγητό)
1 γλυκοπατάτα
1 καρότο
διάφορα λαχανικά (ωμά ή κατεψυγμένα)
4 κ.σ σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι μαύρο
κύμινο
κάρυ
γάλα καρύδας ή γάλα σόγιας (προαιρετικά)

Ξεκινάω λοιπόν...και ψιλοκόβω το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο και κόβω σε μικρά κυβάκια την γλυκοπατάτα και το καρότο. Ξεπλένω τις φακές και αφήνω να στραγγίσουν.



Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και την γλυκοπατάτα. Προσθέτω τα κατεψυγμένα μου λαχανικά και το μπρόκολο και ανακατεύω.


Προσθέτω έπειτα τις κόκκινες φακές μου, την σάλτσα ντομάτας και τα μπαχαρικά μου (αλάτι, μαύρο πιπέρι, κάρυ, κύμινο) και νεράκι ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν κρατώ 20 λεπτάκια ανακατεύοντας συχνά και προσθέτω νεράκι ώστε να μην κολλήσουν. 



Τέλος, εάν θέλω, -προαιρετικά- προσθέτω λίγο γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας. Εδώ πρόσθεσα γάλα σόγιας για έξτρα πρωτεΐνη (σόγια=πρωτεΐνη).



Σήμερα τις συνόδευσα με κινόα, κέιλ στον ατμό και τους πρόσθεσα λίγη διατροφική μαγιά. Μπορείς να τις συνοδεύσεις με ένα σπυρωτό ρυζάκι ή αρωματικό μπασμάτι ή ακόμη και να τις φας σαν ζεστή, χορταστική σουπίτσα αφήνοντας περισσότερο νερό στο μαγείρεμα. 



Καλή όρεξη!  



Για περισσότερες ιδέες ακολούθησέ με στο λογαριασμό μου στο instagram:  
@mygreekgreenplate
https://www.instagram.com/mygreekgreenplate

Σχόλια