Σπιτικό "γάλα" βρώμης

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που για πρωινό έριχνα σε ένα μπολ δημητριακά του εμπορίου και γάλα, γρήγορα-γρήγορα γιατί βαριόμουν και βιαζόμουν πάντα!

Βαριόμουν γιατί παλιότερα έτρωγα πρωινό από υποχρέωση ίσα-ίσα κάτι για να με κρατήσει, ενώ τώρα είναι ένα σημαντικό γεύμα για μένα που δεν το παραλείπω ποτέ.

Και βιαζόμουν...γιατί πάντα ξυπνούσα 15 λεπτά πριν φύγω από το σπίτι! Μη χάσω 5 λεπτά ύπνου! Θα τα έκλαιγα μια βδομάδα!

Τα χρόνια περάσαν...ε εντάξει...μη φανταστείς! Τώρα πάντως το πρωινό μου το περιποιούμαι, το απολαμβάνω, σπάνια αγοράζω δημητριακά του εμπορίου, δεν πίνω πλέον ζωικό γάλα γιατί με βαραίνει και δεν το θεωρώ υγιεινή επιλογή και δοκιμάζω καινούρια πράγματα. 

Εδώ και κάποια χρόνια το ζωικό γάλα στο σπίτι μας αντικαταστάθηκε με αντίστοιχα φυτικά ροφήματα καρπών, καρύδας, σόγιας ή βρώμης και το επόμενο βήμα μοιραία ήταν να δοκιμάσω να φτιάχνω και δικό μου.

Για σήμερα έχω την βασική συνταγή που ακολουθώ για το "γάλα" βρώμης. Με 2-3 δοκιμές καταλήγεις ακριβώς πως σου αρέσει σε γεύση!



nut bag
Τι υλικά θα χρειαστείς:

☆ 1 κούπα νιφάδες βρώμης
☆ 750ml-1ltr. νερό (με κανα 2 δοκιμές θα καταλάβεις αν σου αρέσει πιο πηχτό ή πιο αραιό)
☆ 1 χουρμά
☆ 1 κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
☆ 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
☆ γυάλινο μπουκάλι
☆ nut bag (δλδ σακουλίτσα βαμβακερή για γάλα καρπών ή πανί που σουρώνουμε τυρί, τουλπάνι) 




Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε την βρώμη σε ένα μπολ με κρύο νερό.


Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά.




Την τοποθετούμε σε δυνατό μπλέντερ μαζί με το νερό και χτυπάμε για ένα λεπτό.



Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τον χουρμά



και το αλάτι (προαιρετικά) και ξαναχτυπάμε για άλλο ένα λεπτό.



Περνάμε μέσα από το ύφασμα και πιέζουμε σιγά σιγά να βγει όλο το γάλα και να μείνει μόνο η "πούλπα" της βρώμης.



Αδειάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι και διατηρούμε στο ψυγείο.





TIPS:
Αν δεν έχεις χρόνο να μουλιάσεις την βρώμη από το προηγούμενο βράδυ μπορείς να την μουλιάσεις σε βραστό νερό για μισή ώρα και να ακολουθήσεις ακριβώς την υπόλοιπη διαδικασία.
♡ Αν δεν θέλεις να βγει ελαφρώς γλυκό το γάλα μην προσθέτεις εκχύλισμα βανίλιας και χουρμά.
♡ Αν το θέλεις ακόμη πιο γλυκό μπορείς να προσθέσεις παραπάνω χουρμάδες ή 1 κ.γλ maple syrup ή μέλι.
Με την πούλπα που έμεινε στη σακουλίτσα σου μπορείς να φτιάξεις ένα σμούθι. Πρόσθεσε μπανάνα, κατεψυγμένα μούρα, την πούλπα της βρώμης και λίγο από το γάλα βρώμης που μόλις έφτιαξες, χτύπησέ τα όλα μαζί και έτοιμο! Η πούλπα προσθέτει πρωτεΐνη στο σμούθι σου! Zero waste λύση, τίποτα δεν πάει χαμένο!





Για περισσότερες ιδέες ακολούθησέ με στο λογαριασμό μου στο instagram:  
@mygreekgreenplate
https://www.instagram.com/mygreekgreenplate

Σχόλια